Guide för olika kamouflage

På denna sida sammanfattar vi ett urval av de olika kamouflage som vi säljer. Du kan trycka på bilden så listar vi alla produkter i lager med det aktuella kamouflaget. Vi presenterar också kortfattat lite information kring kamouflaget. Vi har också vissa kamouflage som har mer ingående guider om, tryck dig tillbaka till uniformssystem.

A-tacs
A-Tacs är ett modernt mönster som används av PMC, polisiära förband och SOFs. Mönstret består av både en micro och en makrostruktur som ger ett mönster som smälter in i omgivningen. Finns bland annat i grå/tan (A-Tacs AU) och grön (A-Tacs FG) variant.
Arid Woodland
Arid woodland har tagits fram av tyska Sturm Mil-Tec och har ganska många likheter med MultiCam, men är något grönare/brunare. Perfekt för lövskog blandat med gräs. Lite ovanligt och tufft camo.
DPM
Det ursprungligen brittiska DPM (Disruptive Pattern Material) är ett kamouflage för woodland-terräng. Höga kontraster i färgerna och distinkta "penseldragsmönster". Används av brittiska, holländska och många andra länders förband världen över.
Desert DPM
Desert DPM är den brittiska ökenvarianten av DPM. Används bland annat i Afghanistan idag.
Danskt M84 kamouflage
Danskt pletsløring, en skandinaviserad variant av det tyska Flecktarn. Innehåller tre färger; svart, ljusgrönt och olivgrönt och fungerar mycket bra i svensk skog. Mycket svårt att få tag i original, men flera fina reproduktioner finns.
Marpat
Digital Woodland har utvecklats för USMC. Det officiella namnet är MARPAT. Kamouflagemönstret är pixelbaserat och har medelhög kontrast. Fungerar väldigt bra i barrskog eftersom mönstret innehåller ganska mycket brunt. En variant är US SOCOMs AOR2, samma mönster men som går mer i grönt.
swiss alpenflage
Vidareutvecklat ur WSS M45 Leibermuster och taget i tjänst ca 1955. Tillverkades fram till 1993, men används fortfarande av vissa reservförband. Användes också av UCK-gerillan under Kosovokriget. Eftersom Schweiz är ett neutralt land har uniformen använts av B-styrkor och OPFOR i många militära övningar.
Tropentarn wüstentarn
Bundeswehrs ökenkamouflage, även kallat Wüstentarn. Samma mönster som flecktarn, men består av tre färger i ökentoner. Används bland annat av ISAF i Afghanistan.
UCP camo
UCP; Universal Camouflage Pattern, är amerikanska arméns kamouflagemönster och togs i bruk 2004. Kamouflaget benämns dock ofta ACU, efter det uniformssystem som mönstret användes på; Army Combat Uniform. UCP har fått utstå kritik för att inte smälta in i många terrängslag. Mönstret är dock effektfullt och väldigt typiskt för en era.
Vegetato
Italienarnas camo sedan 2004; mimetico Vegetata . Förvånansvärt effektivt i blandad skog. Mönstret innehåller både brunt och grönt med höga kontraster. Stavningsskillnaden vegetato/vegetata beror på grammatik i det italienska språket.
Woodland camo
Woodland är kanske världens mest kända kamouflagemönster. Den senaste varianten togs fram 1981 och ersatte de tidigare ERDL-mönstren som togs fram under Vietnamkriget.