Svenska Svenska flaggan

Byt språk och valuta Stäng

Svenska - kr
English - $, €, £
Worldwide shipping
Norsk - NOK

Svenska flaggan Du är på vår svenska sida Läs mer här

Innehåll
Kundkorg

Din kundkorg är tom
Gå till kassan fortsätt handla

Krislåda för en vecka i hemmet

Krislådan är den absolut mest grundläggande delen av ditt krisskydd och hemberedskap. Den är så grundläggande att kommuner, myndigheter och gemene man börjat ordna dessa krislådor. En krislåda är i grunden ofta en låda med ett par bra-att-ha-saker om vatten, el och liknande funktioner slutar att fungera. För den enskilde familjen ökar bekvämligheten avsevärt i händelse av kris. För samhället i stort minskar påfrestningen på de samhällsfunktioner som ska serva invånarna med alternativ om de ordinarie funktionärerna slutar fungera. I praktiken kommer de flesta kommuner initialt att fokusera på äldre, sjuka och liknande, övriga får klara sig själva.

Det är ganska naturligt för den friluftsintresserade stadsbon att överväga alternativ där man flyr ut på landet eller in i skogen vid händelse av kris, då behöver man utrustning för detta, exempelvis en BOB. Men många kanske istället vill stanna kvar i sitt hem, antingen för att man inte kan eller vill fly, eller för att man redan bor avsides. Hemberedskapen är ett sätt att utan att behöva drabbas av panik klara sig en vecka eller mer. Därefter kommer förhoppningsvis grundläggande försörjning igång. Vi går nedan igenom krislådans beståndsdelar.
Grundfunktionerna i lådan är vatten, mat, värme och kommunikation. Sen finns det ett par prylar som kan vara bra att ha.

Klicka hem produkterna till din krislåda

Totalt:

Klart! Vi har lagt i din kundkorg

Vatten

Börja med att ha lagrat vatten för ett par dygn, helst en vecka. Räkna med 3 liter per person och dygn för dryck. Enklaste sättet är att köpa bordsvatten på matbutiken. De brukar ha ca 1 års hållbarhet. Två 6-pack 1.5 liters PET räcker för två personer i 3 dygn. Kom ihåg att rotera dessa regelbundet genom att köpa nytt och dricka upp de gamla.

Man glömmer lätt att rotera förrådet, då kan man köpa vatten med extra lång hållbarhet speciellt framtaget för att förvaras. Sådant vatten återfinns ofta i skyddsrum, livbåtar, militära nödransoner och liknande.
I den händelse vattenförsörjningen kommer igång genom centralt utplacerade vattenförråd kan det vara bra att ha tomma dunkar eller PET-flaskor att hämta vatten i.

Kommer en central vattenförsörjning inte igång behöver du kunna ordna eget vatten. Då kan du antingen ha vattenrening genom filter eller kemisk väg, alternativt kan du koka vatten. Att ha ett bränslesnålt stormkök med mycket bränsle är en trygg grund, mer om det under "Mat".

Här är produkter vi rekommenderar för att trygga vattenförsörjningen

Det finns inga fler produkter att visa

Mat

En första grund är att se till att man alltid har lite extra av sådant som klarar sig i rumstemperatur och är bränslesnålt att tillaga; vanliga konserver, nudlar, snabbmakaroner, havregryn osv. De varor man köper i livsmedelsaffärer har dock i regel inte speciellt lång hållbarhet, även konserver har i regel bara 1-2 års hållbarhet. Många varor håller längre än angivet datum, men magsjuka är extremt olämpligt att åka på i en krissituation.
Det kan därför vara mycket klokt att införskaffa nödransoner som är speciellt framtagna för att ha lång hållbarhet och ätas i nödsituationer. Eftersom de håller så länge krävs det inte heller så mycket arbete att rotera lagret.
Även klassisk frystorkad friluftsmat kan vara lämpligt då de tar liten plats och är lätta att tillaga, men hållbarheten är inte extremt lång (inte tiotals år).
I en krissituation får du räkna med att din spis inte fungerar. Du behöver därför något att värma mat och koka vatten med. Scrolla längre ner för att se vårt viktiga avsnitt om kök och tillagning.

Mat särskilt framtagen för nödsituationer med bra hållbarhet och oöm förpackning:

Det finns inga fler produkter att visa

Värme

Särskilt under vintermånaderna blir det riktigt kallt inomhus fort om elementen slutar att fungera eller om det är strömavbrott. Det är få personer som har kakelugn med ordentliga vedförråd. Att värma större ytor med bränsleslukande värmare är inte alltid genomförbart.

Bäst är istället att ha ordentligt med filtar, raggsockor, sovsäckar och tröjor hemma, vilket de flesta har. Man kan sedan använda värmeljus och fotogenlampor för att få både ljus och viss värme. För att det ska vara effektivt att värma upp rum bör de vara små. Ett klassiskt tips är att bygga en koja under köksbordet om det blir riktigt kärvt.


Tänk på att ventilera lagom, köldbryggor såsom fönster ska tätas, men du behöver få in frisk luft om du eldar med levande ljus.

Här är vissa produkter du kan komplettera med:

Det finns inga fler produkter att visa

Kommunikation

Det viktigaste vad gäller kommunikation är att du kan lyssna på myndigheters information kring krisen. Detta görs i regel via VMA (viktigt meddelande till allmänheten) främst via Sveriges Radio P4. En gammal hederlig FM-radio behövs då, helst med dynamo och eller solcellsladdare eftersom batterier lär ta slut.
Vid strömavbrott kan även mobilmaster ligga nere så du kan inte förlita dig på din mobiltäckning eller internet. En radio är det säkraste sättet att få information även om dina andra informationsvägar är ur funktion.
Överlag är vev det bästa och ger snabb uppladdning, solceller är bra i nödfall eller som underhållsladdnig men är radion helt urladdad och du snabbt behöver lyssna så är det inte ögonblicken du får tillräckligt med batteri genom solcell (i de allra flesta fall har solcellsradios också vev).

Vi har flera riktigt bra FM-radios , som dessutom fungerar som lampa:

Det finns inga fler produkter att visa

Kök och tillagning

Många av oss är beroende av elspisen, i synnerhet i tillagningen av färskvaror. Att ha ett stormkök (med stormkök menar vi i detta fall ett friluftskök) med annat drivmedel än el ger möjlighet till matlagning, vattenkokning och kan även vara en källa för värme och ljus. Vårt förstahandsval är ett bensinkök, även kallat multi-fuel-kök. Bensin räcker länge när det används som bränsle och även om det kommer vara dyrt lär bensin alltid gå att få tag i. Ha en 5-litersdunk hemma, för ett kök räcker detta i närmare en månad.
Många rekommenderar ett t-spritkök, men dessa kök slukar bränsle och t-sprit kan vara svårare att få tag i när hyllorna töms. Gaskök är väldigt smidiga, men även här kan bränslet vara ett problem. Vill du ha ett smidigt kök som komplement är det bättre med ett Esbit-kök. Köp ordentligt med bränsletabletter och tar de slut kan du elda köket med pinnar.

Vi har ett stort utbud av kök för de flesta olika tänkbara bränslena:

Det finns inga fler produkter att visa

Förvaring

Givetvis går det att ha dina artiklar utspridda men det finns vissa fördelar att ha allt samlat på ett tillförlitligt sätt. När krisen kommer är det viktigt att äga situationen och ha ett genomtänkt förråd. Du vill t.ex. inte upptäcka att du saknar småsaker som ändå behövs för helheten, t.ex. tändstickor.
En plastback kommer man långt med eller en avgränsad yta i ett skåp, men ett ytterligare steg är en plåtlåda. Fördelen med denna är att den erbjuder gott skydd, inte minst mot gnagare. Möss och råttar gnager sig utan problem genom en plastlåda och just torrvaror verkar vara en riktigt delikatess för dom.

Överväg om du inte ska skaffa detta:

Det finns inga fler produkter att visa

Vid strömavbrott

Vid planerade eller oplanerade strömavbrott ska du kunna hålla dig varm, laga mat, dricka vatten, säkerställa att huset ej lider skada samt vid behov kunna ta del av information från myndigheter.
Många av de övriga avsnitten i vår krislåda väver in i detta ämne som t.ex. vatten och matlagning men vi vill ändå beskriva några särskilda aspekter med strömavbrott. Viktigast är att du kan hålla dig varm, vid milt väder och kortare avbrott kan raggsockor och tjocka kläder räcka. En sovsäck är en enkel lösning för kalla nätter eller dagtid om du blir rejält nerkyld. Annars är en tjock yllefilt utmärkt både i nöd och vardag. Är strömmen bortkopplad kan det påverka internet och telefonförbindelser, ha därför en vevradio hemma så att du kan lyssna på eventuell myndighetsinformation. De fungerar också ofta som powerbank och har lampa.
Om du kan, tappa innan upp vatten så du har det i en dunk om vattenförsörjningen skulle påverkas (tänk på att förvara frostfritt).
Glöm inte spritkök/gaskök samt bränsle till dessa. Du ska ha mat som inte är kylvara, så kallade mjukkonserver kan du äta kalla och behöver inget vatten. Frystorkad mat behöver vatten vilket kan vara ett problem. Några nödransonskakor är alltid bra att ha hemma, håller mer eller mindre hur länge som helst och innehåller mycket energi.
Är det minusgrader behöver du tänka så att elavbrottet inte påverkar ditt hus negativt. Har du egen vattenpump så koppla ur elen och lägg en isolerande filt över den så att risken minskar för att den fryser sönder. Samma sak gäller varmvattenberedare. På samma sätt kan även kyl och frys isoleras men tillse då alltid att elen är urkopplad så att de inte startar och blir överhettade. Förvarar du frostkänsliga produkter i t.ex. uthus som är eluppvärmda överväg om du kanske behöver ta in dessa.

Överväg om du inte ska skaffa detta:

Det finns inga fler produkter att visa

Bra att ha

Less is more, men det är inte helt dumt att fylla på med lite bra att ha. Ett anteckningsblock rekommenderas för att ha adresser, telefonnummer och annat nedskrivet, som annars finns i telefonen som snabbt lär få slut på batteri.

Överväg om du inte ska skaffa detta:

Det finns inga fler produkter att visa

Bränslen

Här är ett urval av bränslen som kan behövas för olika ändamål, tänk på att produkter som dessa snabbt kan ta slut i handeln vid en plötslig ökning i efterfrågan.

Köks- och lampbränslen, med värme och ljus kommer du långt i en ovan situation:
Det finns inga fler produkter att visa

Lämna meddelande