Prepper Krislåda

Krislåda för 72 timmar

Krislådan är den absolut mest grundläggande delen av ditt krisskydd. Den är så grundläggande att kommuner, myndigheter och gemene man börjat ordna dessa krislådor. En krislåda är i grunden ofta en låda med ett par bra-att-ha-saker om vatten, el och liknande funktioner slutar att fungera. För den enskilde familjen ökar bekvämligheten avsevärt i händelse av kris. För samhället i stort minskar påfrestningen på de samhällsfunktioner som ska serva invånarna med alternativ om de ordinarie funktionärerna slutar fungera. I praktiken kommer de flesta kommuner initialt att fokusera på äldre, sjuka och liknande, övriga får klara sig själva.

Det är ganska naturligt för den friluftsintresserade stadsbon att överväga alternativ där man flyr ut på landet eller in i skogen vid händelse av kris, då behöver man utrustning för detta, exempelvis en BOB. Men många kanske istället vill stanna kvar i sitt hem, antingen för att man inte kan eller vill fly, eller för att man redan bor avsides. Krislådan är ett sätt att utan att behöva drabbas av panik klara sig 72 timmar. Därefter kommer förhoppningsvis grundläggande försörjning igång. Vi går nedan igenom krislådans beståndsdelar.
Grundfunktionerna i lådan är vatten, mat, värme och kommunikation. Sen finns det ett par prylar som kan vara bra att ha.

Röda Stjärnan Go Bag

Vatten.

Börja med att ha lagrat vatten för 3 dygn. Räkna med 3 liter per person och dygn för dryck. Enklaste sättet är att köpa bordsvatten på matbutiken. De brukar ha ca 1 års hållbarhet. Två 6-pack 1.5 liters PET räcker för två personer i 3 dygn. Kom ihåg att rotera dessa regelbundet genom att köpa nytt och dricka upp de gamla.

Man glömmer lätt att rotera förrådet, då kan man köpa vatten med extra lång hållbarhet speciellt framtaget för att förvaras. Sådant vatten återfinns ofta i skyddsrum, livbåtar, militära nödransoner och liknande.
I den händelse vattenförsörjningen kommer igång genom centralt utplacerade vattenförråd kan det vara bra att ha tomma dunkar eller PET-flaskor att hämta vatten i.

Kommer en central vattenförsörjning inte igång behöver du kunna ordna eget vatten. Då kan du antingen ha vattenrening genom filter eller kemisk väg, alternativt kan du koka vatten. Att ha ett bränslesnålt kök med mycket bränsle är en trygg grund, mer om det under "Mat".
Här är produkter vi rekommenderar för att trygga vattenförsörjningen
Röda Stjärnan Go Bag

Mat

En första grund är att se till att man alltid har lite extra av sådant som klarar sig i rumstemperatur och är bränslesnålt att tillaga; vanliga konserver, nudlar, snabbmakaroner, havregryn osv. De varor man köper i livsmedelsaffärer har dock i regel inte speciellt lång hållbarhet, även konserver har i regel bara 1-2 års hållbarhet. Många varor håller längre än angivet datum, men magsjuka är extremt olämpligt att åka på i en krissituation.
Det kan därför vara mycket klokt att införskaffa nödransoner som är speciellt framtagna för att ha lång hållbarhet och ätas i nödsituationer. Eftersom de håller så länge krävs det inte heller så mycket arbete att rotera lagret. Vi vill särskilt rekommendera vår nödranson RG-5 och nödkonserven "Bolognese" som har extremt lång hållbarhet.
Även klassisk frystorkad friluftsmat kan vara lämplig, men hållbarheten är inte extremt lång.
I en krissituation får du räkna med att din spis inte fungerar. Du behöver därför något att värma mat och koka vatten med. Vårt förstahandsval är ett bensinkök, även kallat multi-fuel-kök. Bensin räcker länge när det används som bränsle och även om det kommer vara dyrt lär bensin alltid gå att få tag i. Ha en 5-litersdunk hemma, för ett kök räcker detta i närmare en månad.

Många rekommenderar ett t-spritkök, men dessa kök slukar bränsle och t-sprit kan vara svårare att få tag i när hyllorna töms. Gaskök är väldigt smidiga, men även här kan bränslet vara ett problem. Vill du ha ett smidigt kök som komplement är det bättre med ett Esbit-kök. Köp ordentligt med bränsletabletter och tar de slut kan du elda köket med pinnar.
Mat särskilt framtagen för nödsituationer med bra hållbarhet och oöm förpackning samt kök:
Röda Stjärnan Go Bag

Värme

Särskilt under vintermånaderna blir det riktigt kallt inomhus fort om elementen slutar att fungera. Det är få personer som har kakelugn med ordentliga vedförråd. Att värma större ytor med bränsleslukande värmare är inte alltid genomförbart.
Bäst är istället att ha ordentligt med filtar, raggsockor, sovsäckar och tröjor hemma, vilket de flesta har. Man kan sedan använda värmeljus och fotogenlampor för att få både ljus och viss värme. För att det ska vara effektivt att värma upp rum bör de vara små. Ett klassiskt tips är att bygga en koja under köksbordet, eller varför inte slå upp ett tält inne?
Tänk på att ventilera lagom, köldbryggor såsom fönster ska tätas, men du behöver få in frisk luft om du eldar med levande ljus.


Här är vissa produkter du kan komplettera med:
Radio Krislåda

Kommunikation

Det viktigaste vad gäller kommunikation är att du kan lyssna på myndigheters information kring krisen. Detta görs i regel via VMA (viktigt meddelande till allmänheten) främst via Sveriges Radio P4. En gammal hederlig FM-radio behövs då, helst med dynamo och eller solcellsladdare eftersom batterier lär ta slut.

Vi har flera riktigt bra FM-radios , som dessutom fungerar som lampa: